Relatietherapie

Relatietherapie

"Waarom leren we dit niet op school? Of was de liefde in onze liefdesrelatie maar net zo onvoorwaardelijk dan de liefde voor onze kinderen", hoor ik vaak. We hebben niet geleerd hoe het moet, in relatie gaan, in relatie zijn of een relatie onderhouden. Terwijl relaties de kwaliteit van leven bepalen. Ik geloof erin dat elke relatie en ieder mens gebaat is met kennis, inzichten en ervaring in hoe een relatie werkt. 

Het is logisch dat een relatie verandert. Partners komen dichter tot elkaar. Of er juist minder verbinding, irritaties, verwijten, intimiteit en/of wordt liefde elders (in) gezocht. 'Het leven' komt tussen partners te staan; werk, kinderen, gebeurtenissen van vroeger of van nu.  Dit kan grote invloed hebben op de individuele partners en hun omgeving, zoals het gezin. Urgentie?! Over het algemeen komen mensen in beweging als het (bijna) mis gaat. Dan is er urgentie. Ook als het goed gaat wil dat niet altijd zeggen dat het allemaal lekker gaat. Soms sluipen negatieve patronen langzaam binnen. Een goede relatie heeft aandacht - en een goede communicatie tussen mensen nodig. Dat vraagt inzet en lef om naar je gedrag en patronen te kijken en je open te stellen voor jezelf en de ander.  

In relatietherapie ga je zien wat het patroon is in jullie relatie, wat ieders aandeel is in hoe het op dit moment is - en wat jullie wensen zijn. Om vervolgens in de praktijk aan de slag te gaan om deze patronen om te buigen naar dat wat werkt voor jullie individueel en voor jullie relatie. 

Waarom?

Soms botsen mensen in relaties. Ondanks de liefde. Je wilt graag gezien worden - of de ander wil gezien worden. Je probeert wel, maar dat levert oordelen, boosheid of afstand op. Er is een verlangen er samen uit te komen - of misschien weet je dat ook nog niet. Maar hoe? Het kan ook zijn dat jij/jullie verdieping in jullie relatie zoekt. Of heb je/jullie veel meegemaakt en wil je weer voor elkaar kiezen, zodat jij, je partner, jullie relatie en gezin weer kunnen groeien. 

Op zo'n moment kan het waardevol zijn om hulp te krijgen. Iemand die meekijkt en naast jou/jullie staat. Om zo inzicht te geven in 'blinde vlekken', ingeslopen patronen, ieders roots, gevoel en verstand. In een relatie ben je altijd samen verantwoordelijk. Samen hebben jullie een aandeel aan de situatie op dat moment. 

Wat

Wat?

Aan de slag! We gaan aan de slag. Waarbij jullie relatie centraal staat én waarbij er ruimte is voor ieders eigen verhaal. Samen onderzoeken we jullie roots, patronen, pijnen, wensen en verlangens. Wat werkt wel, wat niet en wat moet/kan anders? We staan stil bij wat belangrijk is voor jullie beiden. En voor bijvoorbeeld jullie gezin / jullie naasten. Dit met elkaar delen geeft ruimte om de elkaar beter te zien, horen en te begrijpen. Ook als het lastig wordt. We gaan terug naar de basis, de liefde en elkaar.                                                      

Methoden. Ik werk volgens een combinatie van verschillende methoden, onder andere EFT en systeemopstellingen. Ik ben open, eerlijk en 'zeg wat er gezegd moet worden'. Geen 'doekjes', maar in liefde en aandacht.  

Hoe?

Intake. Een intake is een korte eerste kennismaking. Meestal telefonisch of via Teams. Wie zijn jullie, wat is de vraag en de wensen. Wie ben ik en wat kan ik jullie bieden. En: is er een klik tussen ons? Go / no go? 

Eerste gesprek. Wie zijn jullie, alleen en samen; jullie beider roots; de geschiedenis van de relatie; pijnen en verlangens. Aan het einde van dit eerste gesprek is er een persoonlijk advies voor een mogelijk vervolg. Het aantal, frequentie en inhoud van de gesprekken komt altijd in overleg tot stand. 

In praktijk. Afhankelijk van de vraag, urgentie en de situatie van de relatie, gaan we aan de slag. Hierin ben ik creatief en flexibel. Bijvoorbeeld in het afwisselen van gezamenlijke gesprekken met één-op-ééngesprekken, de flexibele duur van gesprekken (soms hebben we meer tijd nodig, soms minder), individuele en gezamenlijke opdrachten en rituelen (‘huiswerk’) en blijvend contact tijdens onze begeleiding (in het traject ben ik per mail, telefonisch en via Teams beschikbaar).  

Off- en online. Het uitgangspunt is om live af te spreken. Soms is een online afspraak praktisch of nuttig. Ook dat is OK. 

Hulp?! Soms kan het zijn dat jij of jouw partner twijfelen over het inschakelen van hulp. Wellicht wordt nog geprobeerd om er zelf uit te komen of worden besluiten genomen, die lastig terug te draaien zijn. Meestal wordt hulp uitgesteld. Als gevolg: onnodige teleurstelling, stress en nog grotere hobbels. In het kort: hulp inroepen is heel normaal als je er zelf niet uitkomt! Hoe eerder, hoe beter. En als de juiste intentie daar is, is veel mogelijk!

Investering

Investering

Voor eigen rekening. Sinds 2013 wordt relatietherapie niet (meer) vergoed door de zorgverzekeraar. De kosten voor de therapie zijn dus voor eigen rekening. Mocht je dat willen (omdat je ondernemer bent of omdat het bedrijf voor je betaalt) dan kan relatietherapie ook zakelijk worden gefactureerd. Laat het me weten. Het tarief is € 135 per uur, excl BTW. Eén sessie is gemiddeld 1,25 uur.

De intake is telefonisch of via Teams en is uiteraard vrijblijvend. Indien een 'go', dan plannen we een eerste afspraak en start de therapie / coaching meteen – of er nu wel of geen vervolggesprekken zijn. 

Factuur. Na afloop van de sessie ontvang je een factuur. Als een afspraak niet kan worden nagekomen, graag deze zo spoedig mogelijk annuleren. Je kunt dit per mail (yvonne@watkan.nl) doen tot uiterlijk 48 uur, 2 werkdagen, van tevoren. Als de afspraak niet tijdig wordt geannuleerd, worden kosten in rekening gebracht.

Wat anderen zeggen...

"‘Is het zo tot we doodgaan?’, verzuchtten we na een huwelijk van 30 jaar waarin ieder van ons steeds duidelijker in een eigen wereldje leefde. We wilden weer terug naar de intieme relatie zoals we die in het begin hadden. Maar hoe doe je dat? Op advies hebben we gekozen voor een eft-coachingstraject. Na zeven confronterende maar verhelderende begeleidingsmomenten in een periode van twee en een halve maand en na veel huiswerk zijn we een stuk dichter bij elkaar gekomen. We zijn ‘nog niet klaar’, maar hebben wel handvatten genoeg om samen een liefdevolle, bruisende toekomst tegemoet te zien."
Lees verder
"Ik heb vier gesprekken gehad met Yvonne, deze gesprekken gaven mij al enorm veel levensveranderende inzichten over mij, mijn gedrag, mijn relaties, onze patronen en mijn invloed op deze patronen. Een fijne combi tussen theorie, persoonlijke eye-openers en praktische aanpak. Na een gesprek wist ik welke stappen ik moest nemen om verandering in gang te zetten."
Lees verder
"Thanks topper, was heftig maar ook fijn, nu naar voren kijken, heb aan jou meer gehad dan jaren psychologie. "
Lees verder
"Wij zijn gescheiden ouders en hebben beiden een fijne nieuwe partner. Ons kind had last van de manier waarop wij communiceren. Na een eerste gesprek met Yvonne, hebben we geregeld samen goed overleg gehad over zaken omtrent ons kind. We hebben gezien dat een paar trauma's, aan het begin van de scheiding, ons nu toch nog in de weg zaten. "
Lees verder
"Veel gebeurd de laatste tijd, altijd keihard gewerkt in je eigen zaak en dan krijg je een burn-out, de Corona treedt in, dan vliegt je zaak in de brand en je relatie is bijna ten einde. Via via zijn we bij Yvonne terecht gekomen, zij is gespecialiseerd in relatietherapie. Ik zag het helemaal niet zitten, we hadden alles al geprobeerd namelijk, maar ik wilde het toch een laatste kans geven want we hebben zoveel te verliezen. Van het noorden helemaal naar het zuiden gereden, 2 volle dagen zijn we in therapie geweest, bij elke discussie of woedeuitbarsting had ze een rustig en goed antwoord of een oplossing om anders tegen dingen aan te kijken. Wij vonden het superfijn bij haar en hebben hier erg veel aan gehad. Deze dagen hebben me meer geholpen dan 2 jaar psychiatrie. Mocht je er niet uitkomen met je relatie, dan zou ik Yvonne zeker aanraden. "
Lees verder
verhelderen wat is.|||helen.|||kleur geven aan je relaties, je werk, je leven.|||laten zien wat is. |||pijn doen.|||voeden.|||verrijken.|||laten zien wat kan.